Τι είναι η προπυλενογλυκόλη, Propylene glycol

By | 31 Ιανουαρίου 2016
Τι είναι η προπυλενογλυκόλη, Propylene glycol

Τι είναι η προπυλενογλυκόλη, Propylene glycol θα σας εξηγήσουμε την καθαυτό σημασία, με τον ακριβή ορισμό του.


Η προπυλενογλυκόλη ονομάζεται επίσης και προπανο-1,2-διόλη (propane-1,2-diol) είναι ένα διαυγές, άχρωμο, σχεδόν άοσμο και έντονα υγροσκοπικό υγρό. η προπανοδιόλη είναι ένας από τους πολυϋδρικούς αλκανόλες.

Παράγεται σε μεγάλη κλίμακα και χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή των πολυμερών, αλλά επίσης χρησιμοποιείται και για χρήση στην επεξεργασία τροφίμων με την μορφή αριθμού E1520.

Παραγωγή.

Η βιομηχανική προπανοδιόλη γίνεται με υδρόλυση του προπυλενίου και παράγεται ανάλογα με τον κατασκευαστή, είτε μια διαδικασία υψηλής θερμοκρασίας που δεν πρέπει να ξεπερνά την κατάλυση στους 200-220 ° C ή μια καταλυτική διεργασία σε λιγότερο απο 150-180 ° C υπό την παρουσία μίας ρητίνης ανταλλαγής ιόντων ή μικρών ποσοτήτων θειικού οξέος ή αλκάλια. Τα τελικά προϊόντα της διαδικασίας αυτής περιέχουν 20% 1,2-προπανοδιόλη (που λαμβάνεται με ανόρθωση καθαρισμού), 1,5% διπροπυλενο και μικρές ποσότητες άλλων πολυπροπυλενίων.

Το 2007 η παγκόσμια παραγωγική ικανότητα έφτασε τους 1,4 εκατομμύρια τόνους ανά έτος. Τον Απρίλιο 2015 η Dow Chemical πήρε 200.000 τόννους ανά μονάδα ετησίως στην Rayong της Ταϊλάνδης για εμπορική χρήση.

Ιδιότητες.

Η προπυλενογλυκόλη επί της ουσίας είναι αναμίξιμο με νερό και πολικούς οργανικούς διαλύτες. Σε υψηλές θερμοκρασίες άνω των 150 ° C, είναι ευαίσθητη στην οξείδωση
λόγω της υγροσκοπικής ιδιότητας των αερολυμάτων που ενεργεί η προπυλενογλυκόλη στον αέρα,

Κίνδυνοι για την υγεία.

Έγινε γνωστό μετά από δεκαετίες χρήσης, χωρίς σοβαρές απειλές για την υγεία.

Η οξεία και χρόνιες ή υποχρόνια τοξικότητα μπορεί να θεωρηθεί ως εξαιρετικά χαμηλή. Δεν βρέθηκαν έως στιγμής πληροφορίες για καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες ή τοξικές ιδιότητες κατά την χρήση του.

Δεν προκαλεί δερματικά ερεθισμούς, μόνο πολύ ελαφρά εφόσον έρθει σε επαφή με τα  μάτια και παρατηρήθηκε σποραδική ερεθιστικότητα στο λαιμό κατά τη διάρκεια εισπνοής αναθυμιάσεων στο άτμισμα. Στην πραγματικότητα οι ερευνητικές μελέτες  που διεξάγονται επάνω σε ανθρώπους είναι μικρές και τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι αντιπροσωπευτικά για να καταλήξουμε σε τελικά συμπεράσματα, Αν και υπάρχει μία ασάφεια για τη μακροχρόνια χρήση του, δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία.

Το μεγάλο μειονέκτημα του είναι η εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων, η οποία είναι τεκμηριωμένα εδραιωμένη, ο μηχανισμός σκανδάλης που την προκαλεί δεν έχει διευκρινιστεί. αλλά υποθετικά ως πιθανές αιτίες ενεργοποίησης, παρουσιάζονται τα δύο εναντιομερή ή λόγω της οξείδωσης του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *