Τι είναι αυτή η συσκευή IQOS της Phillip Morris;

By | 9 Οκτωβρίου 2016

Τι είναι αυτή η συσκευή IQOS της Phillip Morris; Είναι αδιαμφισβήτητα ένα πολυσυζητημένό δημιούργημα από τον παγκόσμιο κολοσσό, ο οποίος έχει επενδύσει μέχρι στιγμής πάνω από 3 δις δολάρια για να παράγει εναλλακτικά προϊόντα καπνού, προσομοιάζοντας περίπου το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Θέλοντας να δημιουργήσουν μεγαλύτερο ντόρο δεν κατηγοριοποιούν το κατασκεύασμα τους, περισσότερο για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά ούτως ή άλλως θα γίνει κάποια στιγμή για να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι. Ας βάλουμε λοιπόν τα πράγματα σε μία σειρά για να δούμε περί τίνος πρόκειται.

Η επωνυμία Marlboro η οποία ανήκει στον όμιλο επιχειρήσεων Phillip Morris International παρήγαγε μία ηλεκτρική συσκευή με αφαιρούμενα ανταλλακτικά κομμάτια που περιέχουν φύλλα καπνού, με την διαφορά ότι δεν γίνεται καύση του καπνού παρά μόνο θέρμανση, απαλλασσόμενο από πολλές χημικές ενώσεις, όμως σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται ασφαλές, έτσι για να μην μπερδεύουμε τα σώβρακα με τις γραβάτες.

Έχει ομοιότητες με το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Εδώ μπαίνει ένα μεγάλο ερώτημα, το οποίο εάν δεν γνωρίζεις είναι λίγο συγκεχυμένες οι απαντήσεις όσον αφορά τη λειτουργία του, όμως ένας πεπειραμένος χρήστης ατμίσματος μπορεί να σας διαβεβαιώσει ξεκάθαρα πως είναι διαφορετικά στοιχεία, άσχετα αν έχουν ορισμένες ομοιότητες,

Πώς λειτουργεί;

Το τσιγάρο IQOS μοιάζει πολύ εμφανισιακά με ένα δεύτερης γενιάς e-cigarette, αλλά είναι πολύ διαφορετικό από τα σύγχρονα ηλεκτρονικά τσιγάρα από άποψη λειτουργικότητας. Αντί να χρησιμοποιεί ατμοποιητή έχοντας μία δεξαμενή με υγρό αναπλήρωσης, χρησιμοποιεί πραγματικό καπνό σε σχήμα μικρών τσιγάρων Marlboro που θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά δεν καίγονται. Τα μικροσκοπικά τσιγάρα, που ονομάζονται HeatSticks, τοποθετούνται στη συσκευή θέρμανσης IQOS, αφήνοντας έξω το φίλτρο, το οποίο φέρει γραμμένο το όνομα του Marlboro πάνω σε αυτό. τσιγάρα

Τα συμβατικά τσιγάρα που κυκλοφορούν στο εμπόριο συνήθως καίγονται στους 800 βαθμούς κελσίου, αλλά στο IQOS η θέρμανση του καπνού επιτυγχάνεται στους 350 βαθμούς, παρέχοντας κατά κάποιο τρόπο μια μπουκιά ατμού με καπνική γεύση, αλλά δίχως να εμπεριέχει πίσσα. Το κολπάκι σε αυτήν την ιστορία είναι πως ο καπνός είναι εμποτισμένος σε προπυλενογλυκόλη η οποία βοηθά στην παραγωγή του ατμού.

Πότε ξεκίνησε η διαθεσιμότητα στο κοινό;

Στις  21 Νοεμβρίου 2015, ο γίγαντας του καπνού ξεκίνησε μια νέα συσκευή στο Μιλάνο της Ιταλία, αφού προηγουμένως το έχει καταστήσει διαθέσιμο στην άλλη πλευρά του πλανήτη, στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας. Προμηθεύοντας αυτές τις δύο μεγάλες αγορές, η εταιρία μπορούσε αναμφισβήτητα να αποκτήσει μία καλύτερη προσέγγιση όσον αφορά τον τεράστιο ανταγωνισμό, ουσιαστικά επειδή βρισκόταν στα πρώτα βήματα μπορούσε να βελτιώνει το προϊόν μέχρι να φτάσει στην τελική του μορφή το 2017.

Εδώ παρατηρείται ένα άρωμα Ελλάδας, ο CEO της Phillip Morris είναι ο André Calantzopoulos, δεν γνωρίζουμε αν είναι όντως έλληνας ο οποίος μετανάστευσε στην αμερική για να εργαστεί εκεί ή απλά κάποιος ομογενείς με ελληνικές ρίζες. Ρίχνοντας μία γρήγορη ματιά στο βιογραφικό του διαπιστώνεις πως πρόκειται σπουδαίο άνθρωπο.

Αποτέλεσμα μακροχρόνιων ερευνών.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της PMI, ο IQOS είναι το αποτέλεσμα πάνω από δέκα χρόνια έρευνας και ανάπτυξης, έχοντας δαπανήσει μόνο για την έρευνα περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Περιττό να πούμε ότι η εταιρεία έχει στηρίξει όλα τα όνειρα της, σε τούτο το αντικείμενο, δεδομένου ότι οι πωλήσεις των παραδοσιακων προϊόντων καπνού στις ανεπτυγμένες χώρες έχουν βιώσει μία ραγδαία πτώση εδώ και χρόνια. Η παρατεταμένες εκστρατείες για τη δημόσια υγεία, την αύξηση των φόρων καπνού και τους περιορισμούς εμπορίας ήταν θηλιά στον λαιμό τους, που αντί να συναντήσουν ανάπτυξη, αντ’ αυτού παρατήρησαν μονάχα έναν κατήφορο που δεν είχε τελειωμό.

Είναι αποτελεσματικό; κάνει δουλειά;

Η επιτυχία της IQOS εξαρτάται από το δήθεν μειωμένο κίνδυνο του προϊόντος το οποίο προσφέρει. Λέω δήθεν, γιατί ενώ υπάρχουν άφθονες αποδείξεις ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πράγματι ασφαλέστερα από ότι το ανάλογα , το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για τα νέα προϊόντα της Phillip Morris. Προφανώς, ιατρικές εξετάσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στην Ελβετία, και τα αποτελέσματα αναμένονται το επόμενο έτος. Προς το παρόν, η IQOS υπόκειται στο ίδιο επίπεδο φορολογίας με τα συμβατικά τσιγάρα, και η συσκευασία του περιέχει σαφή προειδοποίηση ότι «μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία σας».

One thought on “Τι είναι αυτή η συσκευή IQOS της Phillip Morris;

  1. Pingback: Marlboro: απ' τα χρόνια της δόξας στην απόλυτη παρακμή | Ηλεκτρονικό τσιγάρο νέα, κριτικές, συμβουλές στο άτμισμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *